2010. május 19., szerda

Miért bántod magad? – házi terápia haladóbbaknak

.
Figyelmeztetés: Ez egy kemény terápia tud lenni, így érdemes egy terapeutát keresned, ha még nem foglalkoztál korábban önismerettel. Ő szakszerűen tud neked irányt mutatni, ha a felhullámzó érzelmekben eltévednél.

Az első teendő, amikor épp rosszakat mondasz magadról, bántod magad, vagy lelkiismeret-furdalásod van mint pld. (de béna vagyok, de hülye vagyok, milyen nagy a hasam, sosem fogyok le, kövér vagyok, gyenge vagyok, nekem ez sosem sikerül, én ezt úgysem tudom, stb.)

Ekkor vedd észre, hogy éppen bántod magad!
Majd ülj le és írd le szépen egy papírra sorban egymás alá, hogy milyen mondatok keringenek a fejedben, miket mondasz magadnak.

Fordítsd meg a papírt és írd le mindazoknak az állításoknak az ellenkezőjét, tehát a dícsérő változatokat. (példa: én erre sosem leszek képes - igen, képes vagyok rá)

Ha ez megvan, két módon dolgozhatsz:

Vegyél egy mély levegőt és add oda a párodnak ezt a papírt. (ő szeret téged, benne megbízol, ő jó választás) Kérd meg őt, hogy a negatív állításokat olvassa fel neked hangosan úgy, mintha ő mondaná ezeket neked.

Ha megteszi és te elsírod magad, hogy hogy mondhat neked ilyeneket, hogy bánthat téged ilyesmikkel, akkor gondolkodj el rajta, hogy te mennyi időt töltesz el naponta ezeknek a mondatoknak az ismételgetésével saját magad felé.
Miután kisírtad magad (de csakis utána), kérd meg, hogy olvassa fel a papír másik oldalát is. És érezd a különbséget az állítások ereje között.
És újfent gondold végig, hogy te a lap melyik oldalát olvasgatnád/mondanád inkább magadnak naponta. És tégy úgy.

Az a lehetőség is fennáll, hogy a párod, miután elolvassa a listádat azt fogja mondani, hogy ő nem hajlandó ezeket felolvasni neked, mert ő szeret téged és nem akar bántani.
Ekkor is érdemes elgondolkodnod, hogy akkor vajon Te miért bántod magad naponta ezekkel?
Szereted-e magad annyira, hogy felhagyjál ezekkel a bántó gondolatokkal?
Becsüld és szeresd magad. Mert megérdemled - csak azzal, hogy létezel.
Mit választasz?

Ha nincs otthon olyan párod, akinek a segítségét kérnéd ezügyben, választhatsz egy számodra totálisan megbízhatónak tartott embert is erre, aki kettőtök között tartja az egészet és tudod, hogy támogat téged, bárhogy is döntesz az életedben, de nem hagyná, hogy tönkretedd magad.

Másik variációként megteheted azt is, hogy a tükör elé állsz és magadnak olvasod fel a listádat úgy, hogy minden mondatnál felnézel a tükörre és magadra és a saját szemedbe nézel és úgy mondod ki. Ez nehezebb variáció, mert ha nem mondod teljesen őszintén a negatív v. a pozitív állításokat, akkor nem sokat ér az egész. Illetve ha feljönnek mélyről az érzelmek, akkor jobb ha van ott veled valaki, aki a figyelmével tud téged támogatni (És nem együttérezni! Az nem jó, ha mindketten sírtok és csak kavarogsz a régi fájdalmakban.).

Fontos, hogy mindkét esetben olvasd (olvastasd) fel az összes negatív kijelentésed pozitív, építő változatát is a végén!

Tehát visszatérve:
Becsüld és szeresd magad. Mert megérdemled.
Mit választasz?
Hagyj fel a bántással!

(Tara)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése