2010. április 29., csütörtök

Örömök

.
1. örömhír:
A tegnapi stresszoldó csoport nagyon jól sikerült! Remek volt a csapat! Mindig öröm olyanokkal dolgozni, akik hajlandóak beleengedni magukat a folyamatba.
Finoman kezdtünk, bemelegedtünk, tempóra és ritmusra kapcsoltunk, felgyorsultunk, elengedtünk, lelassítottunk, befogadtunk, harmonizáltunk. :)

2. örömhír:
Ma reggel a padlás- és kéménybontó munkások megkíméltek attól, hogy reggel fél 7-kor ébresszenek a fúrógépekkel és tégladobálásokkal mint a hét eddigi napjain, így valamelyest ki tudtam magam aludni az esti nagy stresszkiengedő intenzív program után. :)

3. örömhír:
Jövő héten, vagyis május 3-7-ig kivételesen a délelőtti órákban is lehet hozzám jönni magánórára! Lehet kérni mozgásfejlesztést, mozdulattudatosító órát, hastácimprovizációt, illetve izzasztó fitneszt testtudatosításra alapozva. Ezután a hét után újra a délutáni óráktól tudunk időpontot egyeztetni.

4. örömhír:
A mai magánórámon szintén egy lelkes résztvevővel találkoztam és jó hangulatban, jó eredményeket tudtunk elérni közösen. Mondtam már, hogy szeretek lelkes emberekkel együtt dolgozni? :)

.

2010. április 27., kedd

Szerda esti program

.
Tudom, kicsit későn szólok, hátha mégis eljössz/eljöttök...

Holnap én leszek a SecretRandi titkos "vendégművésze" és Mozgásfejlesztéssel (meg egyéb titokzatos dolgokkal, amiket majd a helyszínen árulok el :) ) stresszmentesítünk! Aki élőben akarja megtapasztalni mit művelek, jöjjön! Jó lesz! :)
Este 6-tól kezdek én...

Részletek itt:   http://www.secretrandi.hu/

És megint jönnek hozzám magánórára is. Nagyon szeretem az ilyet! :)
Ilyenkor vagyok igazán elememben, amikor átadhatom, amit tudok - mint nyuszi a fűben :D
.

2010. április 21., szerda

Terápia lett

.
Masszázsnak indult. Mert az mindig jó. Erősen kinesztetikus lévén (magyarul tapermániás :) ), szeretem az érintést adni is, kapni is. Persze főleg kapni :)

Már nagyon sokféle masszázst kipróbáltam, sőt megtanultam azért, hogy minél több ismeretem legyen a témában. Személyes tapasztalatom a Yumeiho masszázzsal még nem volt. Szerencsésen összetalálkoztam Ridetz Janival, aki nagyon profin alkalmazza ezt. (Aki kedvet kap, az iwiwen és a Facebookon megtalálja.)
Mondta, hogy fokozatosan fogunk haladni alkalomról alkalomra, hogy milyen mélyen történjen a nyomás. (Ugyanis az első alkalom után rögtön bérletet vettem nála, hogy még több részem legyen a jóban.)

A minap elértünk egy olyan pontig, amikor épp elég befogadó voltam ahhoz, hogy átváltsunk ördögűző-üzemmódba. A meridiánokon megy végig a nyomkodás, hogy megnyíljon az, ami elzáródott. Hát most kaptam a jóból! :) Olyan fájdalmas volt az, ahogyan a nyomást kapta a testem, hogy először csak sikongattam, később sikítoztam, azután már sírtam és zokogtam is. Időnként olyan erősen lélegeztem, hogy már azt hittem szüléselőkészítőn vagyok… Éreztem, ahogy a fájdalommal célkeresztbe kerültek eltemetett érzelmek, fájdalmak. És nem volt más választásuk, feloldódtak és eltűntek. Éreztem, szinte láttam, ahogy minden egyes könnycseppemben ott volt az érzelmi fájdalmaim egy része és most a könnyel ki tudtak szabadulni a testemből.

Igaz, hogy tényleg elképesztően fájt az egész procedúra kívül-belül, ugyanakkor szinte kívántam, hogy még nyomd, ne hagyd abba, mert éreztem, hogy minél tovább tart a nyomása a pontnak, annál több időm van ténylegesen átélni a fájdalmat és ténylegesen el is engedni azt.
Jani nagyon jó érzékkel tudta, hogy mikor, hol és mennyire kell nyomnia. Mondhattam volna bármikor nemet is, de a cél nem a visszalépés volt. Szóval nem vagyok mazochista, csak épp megszabadulásra, elengedésre vágytam, hogy ne hordozzak olyasmiket tovább magamban, amikre már nincs szükségem.
Megkértem őt, hogy nyomjon olyan pontokat is, amik segítik a menstruációm elindulását (mert épp ideje lett volna, de még tanakodott a szervezetem). Ezeknél a pontoknál is átestem némi sikongatáson, ugyanakkor éreztem, ahogy elindulnak az energiák bennem. Másnap délre meg is érkezett a vérzésem. :)

A csípőmnél volt egy olyan pont, ahol az első apróbb nyomásra is nagy fájdalmat éreztem, és amikor láttam, hogy most következik a mélyebb nyomás, konkrétan halálfélelmem volt, mert valójában én elképesztő módon félek a fájdalomtól. Minden alkalommal, amikor megsérül a testem, nagyon tudok pánikolni, illetve sajnálni magam. Most itt, ennél a pontnál olyan mélyen érintett a félelem, hogy azonnal hangos zokogásban törtem ki és ez még jópár percig nem csitult, hiába járt már a testem másik felén a masszázs. Egy végtelennek tűnő pillanatra szemtől szembe találtam magam életem legnagyobb félelmével, a fájdalommal. Ez nemcsak a testi, hanem érzelmi is – bár jelen pillanatban a testitől ijedtem meg. Amúgy ez volt az egyetlen pont, aminél másnap lila folt maradt rajtam, sehol máshol nem volt nyoma a mély pontbenyomásoknak. Itt nem tudtam befogadni igazán a fájdalmat. Hát erre a pontra még vissza kell térni a későbbiekben… mondanám, hogy majd felkészítem rá a lelkem és hajrá, de erre nem lehet felkészülni. Ami ilyen mélyen van, azt csak átélni lehet, belemenni, befogadni és elengedni. És közben sokat lélegezni :)


Aznap este a masszázs után, a szokásosnál is jobban rázott a hideg (ilyenkor cserélődnek az energiák), a sok sírás átmosott, remegett a testem és rezgett a lelkem. Éreztem, hogy mennyire mozgolódnak bennem az energiák, volt is némi hányingerem. Nemcsak a vacsorát hagytam ki, de másnap a reggelit és az ebédet is nagyon könnyedre vettem.
Másnap is tartott még a folyamat bennem, energetikailag átrendeződtem. Még szédelegtem napközben egy kicsit. Este megint jött egy újabb adag masszázs, de most kíméletesebben. Az előző után nem is bírtam volna több mélységet. Előbb fel kell dolgozni ami felkavarodott. Mondta Jani, hogy lehet ezt még durvábbra is venni, hogy a teljes energetikai rendszer megújuljon. Amilyen bevállalós vagyok, el tudom képzelni, hogy egyszer erre is megkérem őt. De nyilván nem akkor, amikor másnap dolgoznom kell menni…

Most úgy érzem, hogy jópár felettem keringő szürke felhőt sikerült eloszlatni és így könnyebben süt be a nap :)
Most a tisztulás időszakában vagyok. Mindenféle tekintetben. Újra nekiálltam jobban lúgosítani is. Ráadásul elég egybevágó vagyok úgy tűnik a tisztulással, mert most kaptam egy meghívást, hogy legyek vendégelőadó egy olyan önismereti csoport munkájában, ami a következő összejövetelét a tisztulásnak szenteli :) Az biztos, hogy totál hiteles tudok most lenni, annyi mindenen átmentem az utóbbi időben, tetőzve ezzel az ördögűzéssel :)

Nagyon büszke vagyok magamra! Aki ismeri az Enneagram rendszert, az tudja, hogy a Hetesek legfőbb menekülése a fájdalomkerülés. Én pedig befeküdtem a Jani keze alá és bevállaltam a szembesülést.
Egyszerű nem volt, és később sem lesz egyszerűbb a szembenézés a saját legmélyebb félelmeinkkel. Mégis nagyon megéri!!
.

2010. április 13., kedd

Miért nem gondolkodnak az emberek?

.
Most kaptam egy "küldd tovább" c. mailt (immár százezredszer). Raktak bele pár jó gondolatot, aztán a végére odaírták ezt:
"6 percen belül tovább kell ezt küldened, vagy kellemetlen meglepetés ér."
És persze kismillió hasonló kering még a neten.

Most mondjátok meg, miért küld valaki ilyet a barátjának? Fenyegetést? Negatív teremtést? Félelemkeltést?

Egyszer visszaküldtem az ezzel kapcsolatos gondolataimat valakinek, akitől ilyen levelet kaptam. Fel volt háborodva, hogy miért veszem ilyen komolyan. Én inkább azt kérdezem: ő miért nem gondolkodik, mielőtt elküld valamit? És miért volt felháborodva? Mert rájött, hogy hülyeséget csinált és haragudott magára – rajtam keresztül.

Én nem érzem magam fenyegetve az ilyen levelek által, mindig a kukában landolnak. Még mindig élek… :)

Elgondolkodtam, hogy miért küldözgetnek ilyet az emberek. Oké, szeretnék megosztani a szép és tanulságos idézeteket, történeteket, szívküldi barátságos gondolataikat. Ezt azonban miért kell becsomagolni egy félelemdobozba? Reszkess ha nem küldöd vissza, Reszkess ha nem küldöd tovább, Reszkess ha te nem arra gondolsz, amire én, Reszkess. Légy babonás és félj annyira, hogy a tudatosságod legkisebb jele nélkül megbombázd a barátaidat, rabold az idejüket.

Ha azért küldöd tovább (mert ugye te is kaptad egy barátodtól), mert úgy érzed ha telenyomod 15 ismerősöd levélládáját ilyesmivel attól valóra válik a vágyad, hogy jó történjen veled… nos azt mondom: ÉBRESZTŐ!!!
A jó nem ettől történik veled! A barátaid sem ezért vannak veled, és a szerelem sem így fog megtalálni. Szerinted az Élet (Univerzum, Isten, hívd ahogy neked jólesik) a hiányállapotodat a félelemből indított vággyal mivel fogja összepárosítani?
Vegyél egy mély levegőt és lépj ki a birkaságból!

Ha tetszik egy idézet, amit szívesen megosztanék mással - és ilyen levélben jön -, egyszerűen kitörlöm belőle a fenyegetős részeket és úgy küldöm tovább. Egyszerű, ugye?
Te is megteheted.
Ha szépséget, bölcsességet, szeretetet szeretnél megosztani, akkor figyelj arra, hogy azt is tedd, ne pedig valami mást.
.

2010. április 8., csütörtök

Valódiság és kritika

.
ahol Valódiság van, 
ott nincs helye a kritikának

Mostanában nézünk itthon egy sorozatot (a Facebook-os csajoknak üzenem: nem a Süsüről van szó :)) ).
Nem tudunk leszakadni róla, mert az alapötlet jó - ugyanakkor elég átlátszó a dramaturgiája és ezért nem is tudok totálisan elmerülni benne és átadni magam neki. Folyton elémugranak a klisék. Elmeséltem Lisa barátnőmnek, hogy menet közben is kritizáltuk a sorozatot, mire ő azt mondta
- "ejnye de rossz lehet ilyen kritikusan élni. :D ",
én pedig válaszoltam: - "Nem rossz a kritikusság, nagyon szórakoztató, ráadásul az egónk úgy gondolja, hogy milyen bazi okos :D"

Aztán rájöttem, hogy ez már csak egy mellékhatás. A sorozat alaptörténetben van Valódiság, ezért akarjuk mindig nézni, ez vonz. Viszont a felépítés már nem abból a középpontból fakadt, így ez a rész megkapta a maga kritikáját :)

Aztán eszembe jutott mindez napközben és gondolataim merültek fel a témában :)
Mikor és miért merül fel a kritika bennem és általában az emberekben? Az emberek nevében nem tudok nyilatkozni, én viszont arra jutottam, hogy legfőképpen két oka van annak, hogy kritizálok.
1. én nem vagyok rendben magammal az adott pillanatban
2. az adott dologból hiányzik a Valódiság
(Biztos van még ezer oka, de most nem regényt írok, hanem blogot :) )

Az első pontot most nem fejtem ki, tételezzük fel, hogy az adott, tehát én épp jól vagyok magammal. A második pontról gondolkoztam el ma.
Elmondom milyen szálon haladtam. Képzeljük el, hogy értek a festészethez (nem értek, de játsszuk azt :) ). Szóval értek hozzá. Tudom, hogy mikor milyen színeket érdemes használni, milyen ecsettel kell dolgozni, milyen típusú vászonra, milyen típusú festékkel, milyen ecsetvonásokkal, hogy a legoptimálisabban tudjuk átadni azt a képet, ami bennünk megjelent. Sokat festettem már, sok képet láttam már, ismerem a különféle technikákat jól, talán még tanítom is és sokat tanultam róluk korábban.
És akkor találkozom egy képpel. Számomra új festmény, érdeklődve ránézek. Mivel értek hozzá, nemcsak a képre nézek, hanem mindarra, ami alkotja. A színeket, a formákat, az ecsetvonásokat, technikákat is nézem.
Amikor a kritikusság megnyilvánul, észreveszem a kisebb hibákat, maszatokat - amit talán más észre sem venne - és megemlítem őket.
Egy másik képnél pedig ránézek és elámulok. Látom benne az esetleges hibákat, maszatokat is, mert részei a képnek. De nem jut eszembe felhívni rájuk a figyelmet, mert a kép lenyűgöz - átadom magam az általa okozott élménynek.
A két kép között pedig az egyetlen igazi különbség a Valódisága. Az az energia, amivel a festője megfestette. Ha volt benne ihlet és kreativitás, szabadság, önmaga - akkor az átjön a képről és találkozik velem és én ezáltal találkozom a festővel és az ő ihletett világával. Két Létező találkozása, öröme, és tisztelete egymás iránt.
Ha a festőben nem volt inspiráció, akkor bizony az jön át. A kín, a nyűg, a muszáj. És én evvel találkozom. Tehát ahol Valódiság van, ott nincs helye a kritikának. Mert ott nem is létezik.

Ez bármire érvényes. Egy egyszerű hétvégi ebéd elkészítésére is, írók munkáit olvasva, énekeseket, zenészeket hallgatva. Biztosan volt már olyan élményed, amikor elállt a szavad, megnyílt a szíved, és elcsendesült az elméd - mert épp lenyűgözött az, amivel találkoztál. Egy hang, egy idézet, egy dallam, egy mozdulat, egy íz, stb. Akkor a Valósággal találkoztál. És Csendben maradtál.

Én hajlamos vagyok a kritikára, arra, hogy észrevegyem a hibákat (magamban is). És talán éppen ezért rendkívüli módon tudok örülni annak, amikor olyan szépségekkel találkozom az életben, amiktől eláll a szavam. És hálás vagyok azért, mert sok ilyen szép kép van már a szívemben. Néhányat már megosztottam veletek is itt a blogon. És örömmel nézek újabbak elébe... :)

A mai szépségek az útmentéről: katt ide

.

Nosztalgia

.
Jólesik, hogy már reklamáljátok, hogy írjak, meg álmodjak...Ez azt jelenti nemcsak magamnak írok :)
Persze parancsra nem működnek ezek a dolgok. A minap ugyan álmomban kb. 3x jártam át a másik dimenzióba, tudtam is menet közben, hogy most épp oda-vissza közlekedem, de mire az elmém is összerakta volna magának a képet, felébresztettek a kacsák... vagyis az ébresztőóra, mert menni kellett dolgozni, így sajnos nem emlékeztem az álmomra, csak a közlekedésre benne. :)

Kacsák, kérditek? Elmesélem...
Az albérletben ahol laktunk, a fürdőszobánk egy belső kertre nézett (sajnos erkély ott sem volt). A szobai oldalon a forgalmas út zajai hallatszottak fel, a fürdőből pedig egy falusi életképé. Állandó madárcsicser és háziállatok. Bizony, bizony. Talán disznót épp nem neveltek, de a kutyákon, macskákon kívül voltak tyúkok, ludak, kacsák is. A kakast időnként lecserélték, megismertem már a kukorékolásukat. Lehet pörkölt lett belőlük vagy leves... Néha két kakas is volt, na akkor aztán ment a vetélkedés közöttük :)
Imádtam ezt a kis vidéki zugot, folyton kint lógtam az ablakban a fürdőben. Ami persze nem volt egyszerű, mert tetőtéri picike döntött ablak volt és ahhoz, hogy kilássak, fel kellett állnom a kád szélére. Szóval ott egyensúlyoztam és hallgattam az állatokat, meg a falevelek susogását - ami mindig megnyugtat és kiemel az elmémből. Azt hiszem a tenger hullámait is azért szeretem hallgatni, mert az a surrogás kihúz a világból és önmagamba helyez. És a tengernek ott van még az a végtelensége, az ereje... egyszer megéreztem hogyan rántja be az embert a hullámzás a partról a nyílt vízre... kemény...be is rezeltem egy picit akkor.
Na de vissza a kacsákhoz.
A kacsákról is tudtam már (ahogy a figyelmes anya ismeri a bébije különféle sírásait), hogy mikor éhesek, zavartak, jókedvűek, nyugodtak, elpilledtek. Imádtam őket hallgatni és ahogy hápogtak... na az néha annyira vicces volt, ahogy egymás szavába vágtak, hogy hangosan felröhögtem tőlük. Vicces egy társaság volt, a hangjuk olyan volt, mintha ők is röhögnének :)
Mikor elköltöztünk, még az utolsó nap sikerült felvenni a hápogásukat, aztán ezt állítottam be ébresztőhangnak a telefonomon, így reggelente kacsák és kakasok ébresztenek :)
Megosztanám veletek a kacsahangokat, de gőzöm sincs hogy lehet streamet feltenni a blogra és van egy sejtésem, hogy így éjfél magasságában (mert mikor máskor írnék blogot), már nem is fogok rájönni. De ha vmelyik nap sikerül ezzel foglalkoznom, beszúrom utólag a röhögőket :)


Kaptam segítséget így már hallgathatjátok a röhögő kacsákat háá-háá-hhááp :)


Még a fákról. Abban a kisablakban kuporogva a kádon egyensúlyozva sok élményem volt.
A kedvenceim a nyári viharok. Úgy gondolom ezt még apukám ragasztotta rám, ő is imádta az esőt, a viharokat. Ha tehettük, mindig álltunk kint egy kicsit az esőben. Csak kicsit mert átfázni az nem túl örömteli dolog. Biztosan éreztétek már a nyári viharok illatát. Olyan fűszeres kicsit, harapni lehet a levegőt, tele van az élet feszültségével - jó értelemben. Tudományosan annyi, hogy felszabadulnak a negatív ionok a levegőben és ettől érezzük mindezt. Na de átélés közben ki a fene gondol az ionokra? :) Amikor kezdődik... érzed a feszültséget, a természet készültségét. Jön a szél. Először csak kicsi, a levelek a fákon elmondják milyen messze a vihar. Aztán jön a nagyobb szél, esetleg villámlás, hogy tovább fokozzuk a feszültséget, dörgések és végül lecsap az eső.... váááááá..... imádom!! :)
Most nem valami hatalmas tornádóról beszélek vagy fákat kicsavaró óriás viharról... egy egyszerű nyári felszabadító vihar az, ami ennyire tetszik, amibe tényleg kiállhatsz, mert már a villámok is eltűntek, vagy máshová tartanak. Kb. 2 éve kapott el minket egy hatalmas vihar nyaralás közben... na akkor megértettem miért mondták a tornádót átélt emberek, hogy úgy jön a vihar, olyan hanggal mintha valami vonat húzna el közvetlenül melletted. Akkor az olyan volt. Óriási zúgás, hatalmas szél. De az első megszeppenés után már a tornácról készítettünk fotókat a barátnőmmel :) És hazafelé közvetlenül a vihar mögött mentünk már esőmentes zónában és elképesztő színeket produkált az ég. Fotóztam végig, de sajnos a képek nem tudták visszaadni mindazt a látványt ami akkor ott volt. A negatív ionok varázsa :)
És eső után a lecsendesedés, ahogy a víz lecsepeg a falevelekről... ahogy megváltoznak a fényviszonyok...jaj olyan szép tud lenni a világ!

Ez a fotó is egy nagy eső után készült, de még tavaly májusban. Igen, ilyen élénkek voltak a színek...


.