2010. augusztus 23., hétfő

A tenger tanításai

.
Aki nem kattintott volna korábban a linkre, most itt is olvashatja a tengerre emlékező cikkemet egy rövid saját készítésű videóval kiegészítve:Sok az útját kereső ember és az utóbbi egy-két évtizedben évente nő a tanítók, tanfolyamok száma. Sokan kínálnak különféle tudást nekünk és mindenki megtalálhatja a számára megfelelő, adott élethelyzetét leginkább előresegítő tanárt és tananyagot egyaránt.

Azonban érdemes nem elfeledkeznünk az egyik legnagyobb tanítónkról, a természetről. Ha figyelmesen hallgatunk, bizony sok bölcsességet magunkba szívhatunk. Az én legutóbbi mesterem a tenger volt. Megosztom azokat a töredékeket, amiket súgott, tanított, megtapasztaltatott velem. Azokat, amikre emlékeztetett, amikben megerősített. A Föld csak az elcsendesedett embernek adja át bölcsességeit, így a legtöbb és legkevesebb, amit megtehetünk a természet erőinek közelében önmagunkért az, ha veszünk egy mély levegőt, lecsendesítjük gondolatainkat és befogadjuk az útmutatást.

A víz elem az érzelmeinkhez kapcsolódik, azokat reprezentálja és azokról tanít elsősorban. A víz hullámai, életünk hullámhegyei és hullámvölgyei.

 1. Mindegy, hogy a hullám tetején vagy az alján vagy éppen, mert mindkét esetben a víz felszínén maradsz
 2. A hullámok jönnek... és mennek
 3. Térdig érő vízben is kaphatsz váratlanul fülest egy nagyobb hullámtól
 4. A biztonságosabbnak tűnő kisvíz sokkal intenzívebben lökdös. A békés hajózásért érdemes a mélyebb vizet választani. Ne félj a kockázattól.
 5. Lendületet kaphatsz egy jó hullámmal, de néha sokkal erősebben húz vissza ugyanaz a hullám, mint amennyire előresegített.
 6. Ha egy hullám előresegít, meglehet, hogy térdreesel a folyamatban
 7. Nem mindegy, hogy dobálnak téged a hullámok, vagy együtt hullámzol velük
 8. A hullámok tanítása mindig veled marad
 9. Félsz valamitől? A következő hullámmal megérkezik hozzád. Lehetőséget kapsz arra, hogy a hullámmal együtt továbbengedd a félelmedet
 10. Amint felhagysz a hullámok elleni küzdelemmel, békesség és ajándékok érkeznek hozzád
 11. A viharos tenger is tenger. A viharos önmagad is önmagad.
 12. Egyik oldalról hullámok dobálnak, másik oldalról zivatar áztat - mégis ez lehet életed egyik legvidámabb és legfelszabadultabb, legcsodásabb élménye
 13. Ne félj a hullámoktól, ismerd meg a természetüket és működj együtt velük
 14. Sosincs két egyforma hullám, még ha nagyon hasonlóak is
 15. Légy tudatos és a hullám természete szerint használd az erejét
A tenger nemcsak az érzelmeinket és lelkünket rakja helyre, hanem testünknek is gyógyír. A sós víztől megszűnnek az enyhébb bőrbetegségek, eltűnnek a nőgyógyászati panaszok, bőrünk sosem látott selymességgel hálálja meg a tenger közelségét. A vízben hullámzás és a víz tetejére való felfekvés, ellazulás, a testben lévő folyadékokat is újrarendezi, harmóniába hozza, kiegyenlíti.

A tenger hatalmas, erős. Megmutatja mi milyen kicsiny részei vagyunk az egésznek, ugyanakkor saját nagyságunkat és erőnket is tükrözi számunkra. Hullámai átmosnak, megtisztítanak. Átadhatjuk nekik elfáradt energiáinkat, gyötrő gondjainkat, félelmeinket. A hullámok áthatolnak rajtunk, felettünk, mellettünk és megújítják érzelmeinket, tiszta lapot adnak nekünk teremtéseinkhez. Lemossák rólunk a felesleges aggodalmakat, gondolatokat és ami megmarad, az a puszta Létezésünk öröme és csodálatos teremtő ereje.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése